A NŐK és a Kettlebell

Mi NŐK, rengeteg szerepnek és képzelt vagy valós elvárásnak igyekszünk megfelelni, s ha maximalisták vagyunk, akkor mindenben tökéleteset akarunk nyújtani.

Tipp topp háztartás, türelmes anya, tökéletes feleség, megbízható munkaerő, vagy sikeres vezető, mindig csinos megjelenés, mindez egy életbe, napi 24 órába ugyanazzal a testtel, energiaháztartással, idegrendszerrel végrehajtva.

Mivel ez, lássuk be, nem fenntartható működés, vissza kell venni a tökéletességből és időt kell hagyni a kapacitás növelésre és feltöltődésre. Természetünkből fakad, hogy szeretnénk elégedettek lenni a külsőnkkel, amire a szépség ipar és a fitnesz ipar (hm, ennek én is képviselője lennék?- hát olvasd inkább végig) is épít, sőt igyekszik elhitetni, hogy nem lehetsz elégedett, amíg az általa kínált termék vagy szolgáltatás olyanná nem farag, amilyennek a reklámok mutatják. Ha kiegyensúlyozott személyiség vagy, és jóban vagy önmagaddal, akkor ezek nem befolyásolnak túlzottan. Viszont, ha nincs meg egy bizonyos fokú belső egyensúly, akkor is elégedetlen leszel a külsőddel, ha vagyonokért átplasztikáztatod magad.

A belső egyensúly pedig nagyon is függ a fizikumod állapotától. Csak egy példa, ami szinte mindannyiunkat utolér nagyjából havonta: azokon a bizonyos nehéz napokon mindannyian kissé “meghülyülünk”, ingerlékenyebbek, fejfájósak, hátfájósak, hasfájósak, fáradékonyak leszünk, csak a legtipikusabb tüneteket említve.

Aki figyelt biosz órán, tán emlékszik az ösztrogén és progeszteron hormonok vitustáncáról szervezetünkben ebben az időszakban, bár akkor erről nem beszéltek nekünk, de azóta tudjuk, hogy a hormonháztartásunk változásai igenis nagy befolyással vannak a közérzetünkre, érzelmeinkre, indulatainkra, étvágyunkra. Azaz holmi kézzelfogható biokémiai folyamatok képesek kibillenteni bennünket lelki egyensúlyunkból.

Hát itt térünk vissza fizikumra és a súlyzós edzésre, mert a rendszeres mozgás, jóleső fizikai terhelés igenis segít egyensúlyba hozni, vagy tartani a hormonháztartást, keringést, idegrendszeri folyamatokat, de mindenesetre segít jobban elviselni az esetleges kilengéseket, aminek mi, nők jobban ki vagyunk téve ((bár ősanyáinknak menzesz alatt is futni kellett a kardfogú elől ;)… )). Mert mozgásra, fizikai terhelésre vagyunk teremtve, az evolúció során a szervezetünk erre programozódott, ehhez alkalmazkodott. Ha nem terheljük, visszafejlődik, gyengül, leáll, a táplálékkal bevitt energia nem hasznosul, hanem lerakodások formájában raktározódik és megbetegít: elhízás, szív érrendszeri betegség, cukorbetegség, csontritkulás… avagy az úgynevezett civilizációs betegségek jelennek meg. Súlyzós edzést emlegettem, de rengeteg féle súlyzó létezik: barbell, dumbell, homokzsák, kézisulyzók a konditeremben, meg lábgép, hasgép, popsigép, külön gép minden izomcsoportunk számára.

Én a szabadsúlyos edzések híve vagyok mégpedig a mozgások funkció szerinti edzésével, azaz funkcionális edzés kettlebellel. A klasszikus kettlebell gyakorlatokkal a teljes testünket mozgatjuk át, ezzel sokkal több energiát felhasználva adott idő alatt, mintha csak egy bizonyos izomcsoportot dolgoztatunk meg valamilyen “hájtek” kondigéppel. A konditeremben minimum 3-4 gépen kell végrehajtanod 3-5 sorozatot gépenként, hogy úgy érezd a combod és a feneked elég melót kapott, és akkor még nem kardióztál. Ezt kiválthatod 3-5 sorozat szabályos guggolással 1 vagy 2 bellel a kezedben és máris rövidebb idő alatt egyszerre dolgoztattad meg a combhajlítót, combfeszítőt, farizmokat, és a törzs tartó szerepéről még nem is írtam. Azaz harmad annyi idő alatt égeted el azt a kalóriamennyiséget és fejleszted a célzott területeket. Aztán lefojtod 100 swinggel 5 percben kis pihenőket beiktatva, és a kardiót is letudtad a 20 perc futópad helyett.

Összefoglalva, hogy miért is való nekünk NŐKnek a kettlebellel végzett funkcionális edzés:

  • Teljes testet mozgatja meg;
  • Időhatékony módszer, heti 2-3 x 1 óra elegendő;
  • Arányos testkompozíció, nem kell félni, hogy “túl izmos” leszel: rövid idő alatt hatékony zsírégetés, izomépítés, de ezt tekintsük mellékhatásnak, ne ez legyen a legfontosabb;
  • Jól igazítható pillanatnyi állapotodhoz: nehéz napokon kisebb bellekkel mozgásgyakorlás;
  • Erőt és állóképességet egyaránt fejleszt;
  • Lassítja de akár vissza is fordíthatja a csontritkulás folyamatát;
  • Csökkentheti a menstruációs panaszok intenzitását;
  • Fejleszti a mozgáskoordinációt, egyensúlyozó képességet;
  • Segít a stressz levezetésben;
  • Felfrissít, segít kikapcsolódni;

Heti 2-3 edzéssel már a 2. hónaptól tapasztalhatod a változásokat magadon:

  • Tónusosabb feszesebb izmok
  • szűk farmer kevésbé szorít, majd lötyög, bár a mérleg ezt nem mutatja még
  • Pozitív észrevételek a kolleganőktől, kollegáktól,
  • Energikusabb vagy, többet bírsz… stb.
  • Teljesen rá lehet kattanni 🙂