GY.I.K.

Mitől olyan hatékony a kettlebell edzés?

Funkcionális edzések családjába tartozik, tehát a test egészét mozgatja és edzi a természetes emberi mozgásmintáknak megfelelően, az idegrendszer koordináló képességét is fejlesztve. Ennek köszönhetően arányosan fejlődnek az izmok és ezáltal a testkompozíció is. Kutatások is igazolták, hogy 25-30 perces kettlebellel végzett intenzív edzésterhelést követően még 24-48h keresztül folytatódik a zsírégetés.

Mit fejleszt a kettlebell?

Erőt, állóképességet, és mindenképpen testkompozíciót. A fogyni vágyoknál a tartós hatás érdekében a helyes étrend a legfontosabb, amire a rendszeres bellezés az anyagcserén keresztül segít rá.

Miért ajánlott legalább heti kétszer járni edzésre?

Kezdőknek:

Meg kell tanulni az új mozdulatokat, a helyes tartást, hogy bármilyen fáradt is vagy, ne sérülj. A tananyag egymásra épül, ha kimaradnak elemek, nem tudsz fellépni a tanuló szintről az edző szintre.
.

Haladóknak:

Az edzésprogramozásban a valódi fejlődés csak így garantálható. Alkalomszerű részvétellel nem tudsz olyan mértékben fejlődni, és hatástalannak fogod érezni.

Hetente hányszor érdemes edzeni?

Kezdőknek heti 2 alkalom elég az izmok és lágyszövetek terheléshez szoktatásához.
Középhaladók és haladók 3-4 alkalommal látványos fejlődésre tehetnek szert.

Lehet-e várandósan edzeni?

Az orvossal konzultálva lehet folytatni a kettlebellezést könnyített terheléssel, ha korábban is edzettél. A babavárás előrehaladtával bizonyos törzsgyakorlatok, és fej fölé végzett gyakorlatok kerülendők.
Várandósan új típusú edzést, amihez nincs hozzászokva a szervezet, nem javasolt.

Mire számítsak az első edzésen?

Jó szóra, törődésre, izomébresztésre. Képességek felmérésére és néhány alapvető mozgás (döntés, hajlítás, guggolás, emelés, tolás, húzás…), gyakorlására.

Mit vigyek magammal edzésre?

Vizet, törülközőt, papucsot, kényelmes sportruházatot. Mezítláb vagy zokniban edzünk, hogy a talpban lévő nyomás érzékelő receptorok szabadon érintkezhessenek a talajjal, ezzel segítve az egyensúly-, tér-, mozgás-érzékelésünket. Esetleg vékony talpú cipő még elfogadható.

Veszélyes a kettlebell?

A helytelenül, rossz tartással végzett gyakorlatok veszélyesek, de ezek kettlebell nélkül is veszélyesek.

Van lehetőség a kipróbálásra?

A tapasztalat azt mutatja, hogy az első 8-12 alkalom elegendő ahhoz, hogy meg legyen az igazi kettlebell és edzésélmény.

Az első órán ugyanis jobbára az derül ki, hogy mit hogyan kell gyakorolnod, hogy aztán terhelni is lehessen, de onnantól viszont dől majd az edzésélmény és az óráról órára fejlődés tapasztalása.