A kettlebellről

Mi a kettlebell?

A kettlebell egy végtelenül egyszerű eszköz.

Néhányszáz éve még gabonamérésre használták az orosz gazdaságokban, ahol “pud’-ban mérték a termés súlyát. Mivel az izom erő, a jó fizikum elsősorban a túlélés / megélhetés eszköze volt, a paraszt ember hamar rájött, hogy ha nemcsak a betakarításkor vagy a piacon emelgeti a pudokat, hanem erőfittoktatásból is, tiszteletet szerez magának a közösségben.

Így kezdtek egymással vetélkedni, hogy ki bírja többször, ki bír nagyobbat, ki tudja magasabbra… és megszületett az orosz erős ember ideálja. 1 pud a mi 16 kilónknak felel meg. Ezt felezték vagy negyedelték, és így alakult ki, hogy a mai sporteszköz mérete 4 kilógrammonként változik a 8 kg-tól felfelé. Persze ahogy nőtt az eszköz népszerűsége, úgy kezdték továbbfinomítani a méretek közti különbséget is (6, 10, 14, 18, 22 kg bellek is piacon vannak).

A fogantyúval ellátott súly sporteszközként Németországban is felbukkant a régi idők erős emberei kezében (Arthur Saxon, Eugen Sandow).

Az orosz cárnak is megtetszett és rendszeresítették a hadseregben, mint az erő és állóképesség fejlesztésének hatékony eszközét. Levéltári források szerint a cirkuszokban fellépő erős embereknek köszönhetően sok más országba is eljutott, így Amerikába is a XIX. század vége felé.

Versenysport eszköz a XX. század Oroszországában, jobban mondva a Szovjetunióban vált belőle. A hadseregben továbbra is a kondicionálás eszköze volt, de a dolgozó nép számára is kötelezővé tették a giryával (a mai kettlebellek őse) való testedzést, azzal a céllal, hogy a fittebb népesség, magasabb termelékenységet és alacsonyabb egészségügyi kiadásokat jelentsen. – személyes edzői megjegyzésem, hogy ebben van némi igazság!!!

Talán ez utóbbi szemlélet vezetett a kettlebell fitnesz célú elterjedéséhez is, ami már nem a teljesítményt és az egymással való versengést célozza, hanem a jobb közérzetet, helyes testtartást, jobb regenerációt, egészségesebb kardiovaszkuláris állapotot. A Strong First rendszere is ezt garantálja a hatékony és biztonságos erőfejlesztéssel a középpontban.

Jelenlegi népszerűsége Pavel Tsatsouline-nak köszönhető, aki az orosz speciális egységek kiképzője volt, majd Amerikába költözve a 1990-es évektől vezette be a fitnesz világába a Kettlebell használatát önálló edzésformaként, egy tudományosa kidolgozott rendszerrel megtámogatva. Nagyon hatékony marketinggel és a kettlebell instruktorok képzésével a kettlebell népszerűsége 2001 óta növekszik és töretlen világszerte azok körében, akik számára egészség legalább annyira fontos, mint az erőtől duzzadó fizikum.

A Kettlebell lifting is ma már világszerte elismert versenysport Valery Fedorenko-nak köszönhetően, aki 2006-ban megalapította a World Kettlebell Club-ot szintén Amerikában.

A kettlebelles edzések hatékonysága hamar népszerűvé tette az eszközt. Nem csak önálló edzésformaként működik, hanem egyre több erőt igénylő sportágban kezdték kiegészítő edzésként is használni a fizikai erő és az állóképesség növelése érdekében. És nem csak Oroszországban!

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább elterjedt az egész világon mind a sportolók körében, mind az olyan fizikai erőnlétet igénylő szakmát végzők körében, mint például a katonák, tűzoltók, akik szintén felismerték a kettlebell és a vele végzett edzés hatékonyságát.

Napjainkban a kettlebell reneszánszát éli, hiszen sokan úgy érezték, hogy a más, edzőteremben súlyokkal végzett edzések, a “kondigépek” nem, vagy csak lassan hozzák meg a kívánt hatást, továbbá nem fejlesztik arányosan az egész testet.

Ez a felismerés vezetett az úgynevezett funkcionális edzés kialakulásához, melynek, sokoldalú felhasználhatósága miatt, kiváló eszköze a kettlebell.

Mi az a funkcionális edzés?

A funkcionális edzés az élettani és anatómiai sajátosságokhoz leginkább illeszkedő, a mindennapi életünk során is végzett mozgások és mozgásminták terhelés alatti fejlesztése, edzése.

Így a teljes test egységként vonódik be az edzésmunkába, ahol a különböző izmok együttes működése képes növelni a teljesítményt.

Ennek köszönhetően a test arányosan formálódik, izmosodik. Az edzések hatékonyak, már akár 30 perc alatt is kellően intenzívek ahhoz, hogy a zsírégetés még 24-28 órával az edzés után is fenn álljon.

Ahhoz azonban, hogy a funkcionális edzést megfelelő hatékonysággal tudjuk végezni és elkerüljük a sérüléseket, nagyon fontos, hogy az edzés megkezdése előtt felmérjük fizikai adottságainkat, erőnlétünket.

Ebben nyújt hasznos segítséget a Funkcionális Mozgásminta Szűrés (Functional Movement Screening – FMS)

Mi az a Funkcionális Mozgásminta Szűrés (FMS)?

Mivel fizikai adottságaink különbözőek és a mindennapi életünkben is eltérően terheljük testünket, bizonyos gyakorlatok néhány embernek könnyebben mennek, míg másoknak nehézséget jelent a végrehajtásuk.

7 egyszerű gyakorlat elvégzése alapján kiszürhetőek olyan mozgásbeli korlátozások (mobilitás vagy éppen stabilitási problémák), amik nagy terhelés alatt sérülést okozhatnak.

A problémás területek kiszűrése után célzottan korrekciós gyakorlatsor állítható össze, amivel az adott probléma csökkenthető.

Ezáltal nő az edzések hatékonysága, kevésbé érezzük megterhelőnek a gyakorlatokat és ami a legfontosabb: csökken a sérülések kockázata, mely az egészségügyi problémákon túl rövidebb, vagy akár hosszabb időre is az edzések szüneteltetésére kényszeríthet bennünket.

Ha egy igazán hatékony edzésmódszert keresel, hogy erősödj, valamint javíts az alakodon és kedvet kaptál, hogy kipróbáld a kettlebelles funkcionális edzést, válaszd ki a számodra legmegfelelőbb helyszínt és időpontot itt:

Ha bármilyen kérdésed van, amit feltennél, vagy jelentkeznél valamelyik csoportomba, azt megteheted itt: